The online racing simulator
Test Patch 0.6R8 (now R22)
(407 posts, closed, started )
LFS pro tweaker and LFS Lazy does not work with 0.6R12. Other than that I have no other issues. Any idea how I can get those two programs to work?
Quote from Yukesekai :LFS pro tweaker and LFS Lazy does not work with 0.6R12. Other than that I have no other issues. Any idea how I can get those two programs to work?

Lfs lazy got update to work with newest version, not sure about that tweak program.
Quote from Yukesekai :LFS pro tweaker and LFS Lazy does not work with 0.6R12. Other than that I have no other issues. Any idea how I can get those two programs to work?

I suggest not using test patches if you use insims and tweaks, as they usually don't get updated for said patches.
i get really laggy online. so much i cant steer nor drive. if someone logs into a server. it halt my game completely. not found skins do too. (R12)

Quote from BeNoM :I suggest not using test patches if you use insims and tweaks, as they usually don't get updated for said patches.

must be my prob then
Quote from THE WIZARD DK :i get really laggy online. so much i cant steer nor drive. if someone logs into a server. it halt my game completely. not found skins do too. (R12)



must be my prob then

You said that yesterday and i was wondering how nobody got it before, and after i left my player all night AFK, tried to play today and noticed that i couldn't change name nor move my car. Exited the server, but now it still says my username is online... Not sure if it was something CLC created as an issue, or if it was client side.
Test Patch R13 is now available for testing.

The layout editor has been updated a lot so if you ever use the layout editor, please give it a go!

Changes from 0.6R12 to 0.6R13 :

Layout editor :

New cut / copy / paste system replaces old duplicate / move system
PGUP and PGDN can now be used to adjust Z value of selected objects
C key now clears selected object type as well as selected objects
It is now possible to set marshall circles to have zero diameter
Objects and marshall circles can now be selected at the same time
You can hold SHIFT to keep objects selected when exiting edit mode

Interface :

Added two more translation strings to avoid misleading messages
Additional translation strings for new functions in layout editor
Clip mouse to screen is now CTRL+M as CTRL+C is now used for copy
More translations updated - Thank you translators!

InSim :

New values TTC_SEL_START and TTC_SEL_STOP for IS_TTC
New value PMO_GET_Z for IS_AXM packet to report Z values
New value PMO_SELECTION_REAL for PMOFlags with PMO_SELECTION
Simplified SubMode values for free view in IS_CIM

Misc :

New check for corrupted 3D models to avoid possible crash on load

https://www.lfs.net/forum/thread/92067
Another great patch that should please InSim developers and autocross editors Smile

BUG:
You can't select non-invisible marshalls (marshall, point left, point right). You get "Can't move : invalid position".

EDIT:
Same issue with InSim checkpoints. Interestingly, the problem goes away when you add 1 invisible marshall or 1 InSim checkpoint finish line.
Quote from sicotange :Another great patch that should please InSim developers and autocross editors Smile

BUG:
You can't select non-invisible marshalls (marshall, point left, point right). You get "Can't move : invalid position".

EDIT:
Same issue with InSim checkpoints. Interestingly, the problem goes away when you add 1 invisible marshall or 1 InSim checkpoint finish line.

Thanks for the bug report, but I can't reproduce it. It seems I can select them as expected.
I tried from a fresh install in several modes. It still happens but interestingly not on all tracks.

Tracks I tested where problem occurs:
• BL1X 1
• KY1X 1
• SO1X 1
• AS1X 1
• FE1X 1

Tracks I tested where problem doesn't occur:
• AU1X 1
• RO1X 1
• WE1X 1
I do not see where and how i add a next object

Adding new object


adding next (this same) object
Attached images
LFS_6R13_2018-04-27_00-16-46.png
LFS_6R13_2018-04-27_00-17-01.png
Quote from sicotange :I tried from a fresh install in several modes. It still happens but interestingly not on all tracks.

Tracks I tested where problem occurs:
• BL1X 1
• KY1X 1
• SO1X 1
• AS1X 1
• FE1X 1
• KY1X 1

Tracks I tested where problem doesn't occur:
• AU1X 1
• RO1X 1

Please can you attach a layout in which you can't select a marshall?

I've attached a layout file at SO1X with two visible marshalls and I can select them, mnve, delete as expected.

Quote from Draggo :I do not see where and how i add a next object

Adding new object
https://www.lfs.net/attachment/180882

adding next (this same) object
https://www.lfs.net/attachment/180881

It's different from the old way. In the old editor, there were visible objects "in hand" and they were the same objects still visible in the world. This caused some problems, such as you could not change the colour of an object before you placed it, without also changing the colour of the object that you had selected to copy. And if you made adjustments to the object in hand, it would also be adjusting the object that had been placed.

Now there is a complete separation between these two types of selection. Either there are selected objects in the world, or there are selected objects in the "clipboard" which are visible where your mouse is pointing. Not both at the same time. You go from world selected objects to clipboard selection by pressing COPY (CTRL+C) or CUT (CTRL+X).

When you have selected objects in the world and you want to copy them, you can press CTRL+C to copy. Now, just like most editors, there is CTRL+C CTRL+V and CTRL+X available.

So now you need to think more like any other editor, and forget a bit how it used to be.

CTRL+V (paste) and O are really the same now. The M key still works and you can also press O to duplicate objects. So some of the old functions still work but it is definitely different now.

After a while you will get used to it and I'm sure you will find it is more powerful and useful than before.
Attached files
SO1X_marshalls.lyt - 28 B - 135 views
Also now the rotate keys (, / .) can work on the selected object in hand or the selected world objects, as required. You can use SHIFT+rotate key to rotate in steps.

Don't forget to use PGUP and PGDN which also work on the clipboard or world selection as expected.
I don't see the preview object here either, after pressing O or pasting with ^V. I have to click the object name in the menu again to get it.

*edit: after a restart, I get the preview object with ^C, but it clears after the first ^V*

I notice you said the ^C/V will replace O/M, but currently both still work. Could we keep O/M and have both ways? I'm not a fan of shift keys if there's an alternative, even if there's a lot of muscle memory there Wink

Loving the live coordinates! That'll be a huge help, thanks.

I'm eager to give the height packet a good thrashing, but I've run out of time for today Frown
Quote from Racon :I don't see the preview object here either, after pressing O or pasting with ^V. I have to click the object name in the menu again to get it.

I notice you said the ^C/V will replace O/M, but currently both still work. Could we keep O/M and have both ways? I'm not a fan of shift keys if there's an alternative, even if there's a lot of muscle memory there Wink

Please read my updated and edited explanation a couple of posts above.

It's a new way of thinking and I've been developing it for several days now.

There's more to it than you realise and it's better than you think it is so far.
Edit: discard that. I can't select marshalls when selecting the object (in preview mode prior to placing it), but can select them after placing the restricted area.
Your layout works as intended. I failed to mention clearly how to reproduce it. You must start from scratch (no objects). And the first submode you click must be marshall.


Racon, would you be so kind to test the following:
• Make sure all layout objects are cleared
• press SHIFT + U
• click marshall
• click Restricted area
• click point left

Can you select point left?
Quote from Scawen :Please read my updated and edited explanation a couple of posts above.

It's a new way of thinking and I've been developing it for several days now.

There's more to it than you realise and it's better than you think it is so far.

Sorry, I get it now, it is much better this way - the lack of seeing the clipboard threw me a bit Wink The colour/rotation thing you mentioned will definitely be nice.

Is the clipboard emptying on paste by design? It would be handier I think to leave it for multiple pastes, as we have C to clear it when we need to.
Quote from sicotange :
• Make sure all layout objects are cleared
• press SHIFT + U
• click marshall
• click Restricted area
• click point left

Can you select point left?

Nope, I get "can't move : invalid position". I get that on all the items in that submenu until I place one, then it all works as expected.
Quote from Scawen :It's different from the old way. In the old editor, there were visible objects "in hand" and they were the same objects still visible in the world. This caused some problems, such as you could not change the colour of an object before you placed it, without also changing the colour of the object that you had selected to copy. And if you made adjustments to the object in hand, it would also be adjusting the object that had been placed.

Now there is a complete separation between these two types of selection. Either there are selected objects in the world, or there are selected objects in the "clipboard" which are visible where your mouse is pointing. Not both at the same time. You go from world selected objects to clipboard selection by pressing COPY (CTRL+C) or CUT (CTRL+X).

When you have selected objects in the world and you want to copy them, you can press CTRL+C to copy. Now, just like most editors, there is CTRL+C CTRL+V and CTRL+X available.

What about having LFS trigger the Copy action again right after you place a copied (not cut) object? That way the object would still be visible.

Not seeing exactly where you are placing an object will be a bit annoying I can imagine.

Though I like that you can change color of an object before placing it without changing color of one that is already placed. Thumbs up

Edit:
Oops, I just realized the nonsense in that suggestion. That it would also deselect the placed object..
What about a Duplicate function then? Ctrl+D is free Smile
Quote :Does that happen all over the track, or are there certain spots where you can't move them to?. I could only reproduce that trying to place them outside the track's bounds when they are "on ground", but I can place them if I raise it off the ground.

It happens anywhere on track but weirdly Rockingham, Autocross and Westhill are unaffected.

Quote :Nope, I get "can't move : invalid position". I get that on all the items in that submenu until I place one, then it all works as expected.

This bug seems to affect Restricted areas and InSim checkpoints. Or this is a different one. How to reproduce:
• Make sure all layout objects are cleared
• press SHIFT + U
• click InSim checkpoint
• click finish line
• press O
• type /axclear
• click finish line, 1st checkpoint, 2nd checkpoint or 3rd checkpoint

InSim checkpoint is added.
-
(asyed) DELETED by asyed : dumb post, wrong thread
Quote from Scawen :After a while you will get used to it and I'm sure you will find it is more powerful and useful than before.

and mutch slower. sorry but old "system" was more faster to use eg.
Select object > O > rotate > O > rotate > O > rotate > O > etc

and now its
Select object > O > CTRL+C > rotate > O > CTRL+C > rotate > O > CTRL+C > rotate > O > etc

My biggest peeve with the layout editor is the increment that it got with the headings and positioning. The heading of the object has an increment of 1.4, and when I'm trying to match the object's heading to something else, it looks extremely uneven for me.

Also the object position has an increment starting with 0.06 then gets higher the more you move it.

This could be me just being too OCD about it, but it really bothers me nonetheless.
I'll answer the other posts later but I've got an answer for this one.

Quote from sicotange :It happens anywhere on track but weirdly Rockingham, Autocross and Westhill are unaffected.

OK, I've got that original bug now with the invalid position.

EDIT: I had written an explanation here but it turns out the explanation was wrong. Anyway I can reproduce the bug so I'll fix it. Smile

Quote from sicotange :This bug seems to affect Restricted areas and InSim checkpoints. Or this is a different one. How to reproduce:
• Make sure all layout objects are cleared
• press SHIFT + U
• click InSim checkpoint
• click finish line
• press O
• type /axclear
• click finish line, 1st checkpoint, 2nd checkpoint or 3rd checkpoint

InSim checkpoint is added.

Thanks, that seems to be a different bug.
Quote from Racon :Is the clipboard emptying on paste by design? It would be handier I think to leave it for multiple pastes, as we have C to clear it when we need to.

Yes, because you can only have a world selection or a clipboard selection but not both, which is the solution to various problems. If it went straight to clipboard selection by default then you would have to re-select the newly placed world objects if you needed to adjust them for any reason.

You can do multiple pastes by pressing O or CTRL+V again, the only difference is that you can't see the selection in hand before you press O. You can make it visible by pressing CTRL+C but that is not required.


[EDIT: one quote and answer removed - better answer below]

Quote from iceman121 :My biggest peeve with the layout editor is the increment that it got with the headings and positioning. The heading of the object has an increment of 1.4, and when I'm trying to match the object's heading to something else, it looks extremely uneven for me.

Also the object position has an increment starting with 0.06 then gets higher the more you move it.

This could be me just being too OCD about it, but it really bothers me nonetheless.

I understand that but there is a good reason for it.

This is because the layout objects are squeezed into a tiny 8 bytes each to allow it to be quickly downloaded as you join a server. That is the reason for the restricted resolution. It's not new with this test patch.
Quote from Draggo :and mutch slower. sorry but old "system" was more faster to use eg.
Select object > O > rotate > O > rotate > O > rotate > O > etc

and now its
Select object > O > CTRL+C > rotate > O > CTRL+C > rotate > O > CTRL+C > rotate > O > etc


In one sense you can still do it just as fast.

Select object > O > rotate actual placed object > O > rotate actual placed object

But I do understand that there one thing missing - the object you are about to place with the O key isn't visible (unless you press CTRL+C first). So it's harder to place it with the precision you might want.


I was thinking of one more possibility.
Maybe the O key and CTRL+V could act differently?
I'm not sure if this is a good idea yet but what I'm thinking is:

O : place object and copy immediately. Now the 'in hand' object is visible (but new world object is not selected).

CTRL+V : place object(s) and leave the new world object(s) selected.


So O would be equivalent to CTRL+V then CTRL+C. I suppose that O would be recommended if you are placing single objects (because the single object is very easy to re-select if you made a mistake) but CTRL+V would be the safer method when you are placing multiple selected objects and are likely to make an adjustment after placing them.
This thread is closed

Test Patch 0.6R8 (now R22)
(407 posts, closed, started )
FGED GREDG RDFGDR GSFDG